Wat is voetreflextherapie?
Het uitgangspunt bij voetreflextherapie is de gehele mens. Bij de gezonde mens is het lichaam en geest in balans, dit noem je homeostase. Als er een verstoring optreedt, dan kan het lichaam een wonderbaarlijk zelf genezend vermogen aanspreken. Tenminste, als de geest dat niet tegenhoudt…
Ook door allerlei andere oorzaken ( bijvoorbeeld verkeerde voeding, werkstress, psychische problemen, verkeerde houding) kan er een blokkade optreden zodat het lichaam zichzelf niet meer behoorlijk kan herstellen. Meestal ontstaan er dan klachten doordat een bepaald orgaan of orgaanstelsel niet goed meer functioneert.
Op de voeten worden alle organen, spieren en zenuwen die in het lichaam voorkomen gereflecteerd. Door het bewerken van die reflexgebieden kunnen de aanwezige spanningen en blokkades opgespoord en behandeld worden. Het lichaam wordt zo geactiveerd en tot reiniging aangezet. Daardoor kan eerst een lichte verergering van de klacht optreden. Denk hierbij aan veranderde ontlasting, emoties die los komen, transpireren, dromen etc. Uiteindelijk kan het lichaam zelf weer in balans komen en kan het genezingsproces op gang komen.
Bij voetreflextherapie wordt dus niet de ziekte behandeld, maar de zieke mens in zijn totaliteit. Dit wordt een holistische benadering genoemd.
Geschiedenis van de voetreflextherapie
In China en India is men al 5000 jaar bekend met een behandeling die werkt met drukpunten. Ook de Egyptenaren kenden 2500 jaar geleden al voetmassages.
De recente geschiedenis van de voetreflextherapie begint bij de Amerikaanse artsen Bowers en Fitzgerald. Zij publiceerden in 1916 een boek waarin de zogenaamde zonetherapie centraal stond. Eunice Ingham werkte samen met Fitzgerald en raakte geïnteresseerd in de drukpuntmassage en vooral op de voeten. Op basis van vele jaren ervaring heeft zij het hele lichaam op de voeten in kaart gebracht. Zij kan dan ook gezien worden als grondlegger van de huidige voetreflextherapie. In 1938 publiceerde zij het boek `Stories the feet can tell`. In de jaren vijftig waaide de therapie over naar Europa. De Duitse fysiotherapeut Hanne Marquardt verdiepte zich in de bevindingen van Ingham en werkte enkele jaren met hem samen tot Ingham in 1974 overleed. Haar neef Dwight Byers verfijnde op basis van haar aantekeningen en zijn eigen bevindingen de techniek en stelde toen een helder werkboek samen.
Voor wie is voetreflextherapie geschikt?
Je kunt kiezen voor een ontspannende behandeling. Of bij klachten, een therapeutische behandeling. De behandelingen duren 45 minuten tot een uur. Veel klachten kunnen binnen 4 tot 10 behandelingen duidelijk verminderen of verdwijnen, chronische klachten vergen meestal meer geduld en tijd.
Voetreflex helpt bij diverse klachten en problemen. Zoals daar zijn problemen aan het beender-, spier-, en zenuwstelsel, het bloedvaten- en het lymfestelsel. Voetreflex kan goed helpen bij huid-, luchtweg-, nier- en blaasproblemen maar ook bij hormonale en spijsverteringsklachten. Hoofd-, nek- en schouderklachten worden genoemd maar ook is er verbetering beschreven bij vermoeidheid, stress en slaapproblemen. Vooral mensen met hoofdpijn en migraine kunnen snel baat hebben bij een behandeling.
Werkwijze
Als de cliënt voor het eerst komt, wordt er een anamnese afgenomen. Daarbij vraag ik naar je woonsituatie, sociale contacten, psychische welzijn, voedingsgewoonten, werking van je lichaam, de ziektegeschiedenis en de klachten waarmee jij komt. Daarna volgt er een intakebehandeling. De voet wordt grondig bekeken; geur, kleur, vorm, temperatuur enz. wordt opgemerkt en daarna voel ik of en waar er pijnpunten zijn en of het weefsel gespannen of juist zacht aanvoelt. Dit teken ik allemaal in een voetenkaart. Vervolgens wordt er een behandelplan naar aanleiding van de orgaanstelsels die behandeld gaan worden. Samen beschrijven we de te bereiken doelstelling. Tijdens de behandeling wordt de hele voet gemasseerd, soms ook de onderbenen. Het kan zijn dat tijdens de behandelingen het behandelplan bijgesteld moet worden, afhankelijk van jouw specifieke reacties op het geheel.
Mogelijke reacties na een reflexbehandeling?
De reacties na een voetreflex behandeling kunnen per persoon verschillen. Soms kan er even een verergering van de klachten optreden alvorens deze verminderen of verdwijnen. Mogelijke reacties kunnen zijn meer transpiratie of donkere urine en diarree (vanwege de afvoer afvalstoffen). Sommige mensen ervaren slaperigheid of juist dat ze energieker worden, veel mensen merken veranderen van emoties op (meer huilen of juist vaker lachen). Soms voel je je lijf koud of warm worden, even een ongewone prikkeling of een lichte duizeligheid. Realiseer je je dat je te maken kunt krijgen met veranderde gevoelens op allerlei vlakken of dat er plots oude kwalen even terugkomen om daarna te verdwijnen. Uiteindelijk is de bedoeling dat er een verbetering of genezing van jouw klachten optreedt. Dit kan op emotioneel of/en lichamelijk vlak zijn. De meeste mensen ervaren al vanaf de eerste of tweede behandeling een reactie. Mocht je – uitzonderlijk – helemaal niets bemerken, dan staken we na hooguit 4 behandelingen in overleg de therapie
Zijn er contra-indicaties, mogelijke bezwaren tegen een voetreflexbehandeling?
De vakliteratuur meldt dat inderdaad. Genoemd worden infectieziekten en ziekten met hoge koorts, acute ontstekingen van het vaat- en lymfestelsel, voetschimmel, trombose en kanker. Het wordt afgeraden bij een zwangerschap (vooral in de eerste 3 maanden) en bij enkele psychische aandoeningen, zoals schizofrenie en manische depressie.